scorpio header nw

Nordic Walking

Vanuit de Nordic Walking groep van onze vereniging wordt – bij voldoende deelname - vanaf zaterdag 22 oktober 2022 een cursus gegeven voor het aanleren van de techniek van Nordic Walking.
Lees meer »

 

Verhoog uw bewegingsritme met Nordic Walking
Nordic Walking is overgewaaid uit Finland en wint in Europa heel snel aan populariteit. Terecht, want deze vorm van efficiënt bewegen is voor iedereen toegankelijk. Het verhoogt de conditie, het zorgt er voor dat je veel calorieën verbrandt en het grote voordeel is dat je het overal en altijd kunt beoefenen. Korte tochten of lange wandelingen, in een hoog of rustig tempo, individueel of in groepsverband.

Jong, oud en mensen met een beperking, iedereen kan meedoen aan Nordic Walking. De sport maakt gebruik van zogenaamde ‘poles’. Dat zijn wandelstokken die helpen om een hoge snelheid te bereiken zonder dat het veel inspanning vergt. De techniek is, onder de juiste begeleiding, makkelijk te leren. Er zijn drie niveaus waarop Nordic Walking kan worden beoefend: één voor beginners en recreatieve lopers, één voor mensen met een gemiddelde conditie en één voor zeer fitte sporters.


Nordic Walkers verbruiken gemiddeld 1,5 keer zoveel energie dan gewone sportieve wandelaars en toch worden spieren niet overbelast. Het is niet alleen gezond voor de benen, maar Nordic Walking zorgt ervoor dat het hele lichaam wordt getraind. Door het gebruik van de poles worden naast de beenspieren, de billen, buik-, rug-, schouder- en armspieren intensief gebruikt. Kortom, pak de poles, geniet van de frisse lucht en ga voor Nordic Walking.Gezondheidsaspecten van Nordic Walking

De natuurlijke beweging van armen en benen tijdens het lopen wordt omgezet in een krachtig en snel bewegingsritme dat een gunstige uitwerking heeft op de conditie. Het vermoeidheidsgevoel is hierbij duidelijk minder dan bij andere vergelijkbare inspanningen.


 
Voordelen van Nordic Walking:
•    Ook bij laag inspanningsniveau grote positieve lichamelijke en conditionele effecten 

•    Minder belasting (30%) van gewrichten dan bij hardlopen/joggen
•    Zeer geschikt voor sporters die (moeten) revalideren van blessureleed
•    Geeft groter opnamevermogen van zuurstof in longen en spieren
•    Geeft meer energie bij (chronische) vermoeidheidsklachten
•    Groot aantal spieren (90%) wordt gebruikt; wat meer is dan bij de meeste andere sporten.
•    Hoger energieverbruik (tot 46%) waardoor bijzonder geschikt voor gewichtscontrole
•    Stimulatie van schouder, nek en buikspieren door gebruik van de diagonaaltechniek
•    Lage blessurekans van enkels, knie, heup en rug, door gebruik van stabiliserende poles
•    Ideale bewegingsvorm voor mensen met een fysieke beperking 

•    Kan vanaf zeer jonge tot hoge leeftijd worden beoefend (8 tot 80 jaar)
•    Uithoudingsvermogen, beweeglijkheid, kracht en coördinatie worden verbeterd. 


 
Cursus Nordic Walking

Sinds begin 2006 heeft Scorpio een Nordic Walking groep en biedt ook cursussen aan. Scorpio heeft hiervoor eigen lesmaterialen en tevens de beschikking over gecertificeerde Nordic Walking instructeurs. Gekozen is voor de cursusaanpak zoals die door de KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland) wordt uitgedragen. Inmiddels zijn er bij Scorpio diverse cursusgroepen opgeleid in de basisbeginselen van Nordic Walking en worden de trainingsochtenden goed bezocht. Een cursus kent zes lessen, waarbij op zes achtereenvolgende zaterdagen gedurende ongeveer 90 minuten een training wordt gegeven in de basistechnieken van Nordic Walking. Ook zijn er begeleiders beschikbaar, waardoor een breder aanbod van begeleidingsmogelijkheden is ontstaan.

 Kosten voor deze 6 lessen zijn € 60,00

In het voor- en najaar wordt bij voldoende deelname een cursus Nordic Walking gegeven. Deze cursus wordt door een van onze trainers gegeven vanuit ons clubgebouw.

Mocht je belangstelling hiervoor hebben maar niet weten of je het ook werkelijk leuk vindt, dan bieden wij de mogelijkheid om met Mich van Wasbeek een afspraak te maken. Hij gaat dan een nordic walking wandeling met je maken om op deze manier kennis te maken met het lopen met poles. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 0162 - 69 27 58

Voor aanmelding van de cursus en verdere informatie kunt u ook contact opnemen met Mich van Wasbeek
telefoonnummer 0162 – 69 27 58 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Trainingsgroep Nordic Walking

Na afronding van een basiscursus Nordic Walking kan men zich opgeven voor deelname aan de trainingsgroep en lid worden van Scorpio. Het is hierbij niet persé noodzakelijk eerst een basiscursus Nordic Walking bij Scorpio te hebben gevolgd. Wel zal worden gevraagd of er voldoende basisvaardigheden aanwezig zijn. Tijdens de trainingen wordt aandacht geschonken aan het opbouwen van conditie en het bevorderen van een goede looptechniek. Er bestaat hier uiteraard de mogelijkheid om enkele malen proef te draaien en de sfeer van de groep te proeven. Nordic Walking Trainingen

Twee maal per week wordt er een training van ongeveer 90 minuten aangeboden op de volgende weekdagen:


Dinsdagochtend 9.00 uur tot 10.30 uur
Zaterdagochtend 9.00 uur tot 10.30 uurDe trainingen zijn uitsluitend bedoeld voor leden van ATV Scorpio.
 Een mooie gelegenheid om lid te worden van een vereniging waar het gezellig en gezond toeven is. 
De trainingen zijn toegankelijk voor  beginners en voor gevorderden.Kosten
Lidmaatschap Scorpio 2x per week trainen € 32,00 per kwartaal

Contact

Voor meer informatie over trainingen en de start van een nieuwe cursus kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.