Vertrouwenspersoon

Binnen ATV Scorpio vinden we het belangrijk dat alle leden zich prettig en veilig voelen. Zowel sporters, vrijwilligers als trainers. Heb je iets meegemaakt dat voor jou niet fijn was? Bijvoorbeeld door pesten, (seksuele) intimidatie, racisme of discriminatie en wil je daarover praten? Jan van Rijckevorsel en Frank Peek zijn de vertrouwens(contact)personen bij ATV Scorpio. Met hen kun je in gesprek.

 

Wat is een vertrouwens(contact)persoon?

Een vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in het beleid ongewenste omgangsvormen binnen een organisatie. Ongewenst gedrag is er natuurlijk in verschillende gradaties en in sommige gevallen grensoverschrijdend. Met een vertrouwenspersoon kan een melder vertrouwelijke zaken bespreken. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en kijkt naar oplossingsmogelijkheden. Het gaat voornamelijk om de eerste opvang, waarna tussen de melder en de vertrouwenspersoon overlegd wordt wat de vervolgstappen zullen zijn.

Er hoeft niet altijd iets concreets gedaan te worden met een melding. De melder in kwestie kan bijvoorbeeld ook enkel zijn/haar hart willen luchten. Er kan een melding gemaakt worden in het meldingsregister, of er kunnen externe professionals worden ingeschakeld (denk aan mediator of coach). Als het probleem zelf op te lossen is, begeleidt de vertrouwens(contact)persoon hier ook bij. De oplossing is volledig afhankelijk van wat de melder wil, tenzij het gaat om strafbare feiten. Dan moet de vertrouwenspersoon melding maken bij politie of justitie. De rol van een vertrouwens(contact)persoon is voornamelijk het begeleiden van medewerkers met hun melding. De melder houdt zelf de regie in handen en de vertrouwens(contact)persoon weegt samen met de melder de opties af.

De rol van de vertrouwens(contact)persoon omvat:

  • het opvangen en begeleiden van de melder;
  • het voorlichten en informeren van de organisatie;
  • het adviseren van het bestuur;
  • Samen bespreken we mogelijke oplossingen en acties

Goed om te weten: als vertrouwenscontactpersoon zijn we onafhankelijk. We staan niet aan de kant van jou als melder. En we staan ook niet aan de kant van degene over wie de melding gaat. We luisteren naar jouw verhaal en samen bedenken we mogelijke oplossingen. We zijn geen hulpverlener. Daarom:

  • Als melder beslis jij of je actie wil ondernemen en zo ja, wat je wil doen met de melding
  • Tot slot rapporteren we jaarlijks anoniem (!) aan het bestuur wat voor situaties zich hebben voorgedaan.

Heb je iets meegemaakt dat niet fijn is/was? Neem dan zeker contact op. Zowel trainers, vrijwilligers als sporters kunnen contact met ons opnemen. Doen hoor! Je kunt de vertrouwens(contact)persoon bereiken via onderstaande contactgegevens van Jan of Frank


Vertrouwens(contact)personen:

Jan van Rijckevorsel                                                         

janvanrijckevorselSinds mei 2020 ben ik lid bij ATV Scorpio. Ik train op dit moment bij Sjaan en Mari op maandag- en woensdagmorgen en op donderdagavond bij Anita. Ik ben 71 jaar, woonachtig in Made, ben getrouwd en wij hebben 3 kinderen en hun lieve partners en 5 kleinkinderen Voor mijn pensionering heb ik de laatste 9 jaar secretaris van de OR geweest bij Leen Bakker holding. (+/- 2500 medewerkers). Tevens heb ik voor de groep Non Food bij de CAO onderhandeling gezeten als spreekbuis voor vertrouwenspersonen, klokkenluiders en voorwaarden van OR-leden om goed te kunnen functioneren. In die hoedanigheid heb ik o.a. veel meegekregen over het belang van een goed functionerende vertrouwens(contact)persoonsgroep. Afgelopen september heb ik het certificaat vertrouwenscommissiepersoon behaald. Ik kijk ernaar uit om mijn bijdrage te mogen leveren aan een sociale, veilige en voor iedereen prettige sportomgeving bij ATV Scorpio. 

Contactgegevens Jan van Rijckevorsel:

Mobiel: 06-12996214

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Frank Peek

frankpeekSinds 2010 ben ik lid en sinds 2012 ook als hardlooptrainer met veel plezier werkzaam bij ATV Scorpio. Ik ben woonachtig in Oosterhout, ben getrouwd en wij hebben 2 kids (zoon Bart van 24 en dochter Loes van 22). Sinds juni 2021 ben ik gecertificeerd Vertrouwenspersoon bij mijn werkgever en heb ik mijn accreditatie behaald via het Landelijk Instituut Vertrouwens Persoon (LIVP). Ook ik kijk ernaar uit om mijn bijdrage te mogen leveren aan een sociale, veilige en voor iedereen prettige sportomgeving bij ATV Scorpio. 

Contactgegevens Frank Peek:

Mobiel: 06-53479382

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.